Tartja a mondás, fénylik, mint Salamon töke ! De mit is jelent ez a könnyen félreérthető kifejezés? Erről a mondatról mindenkinek más jut az eszébe… Aki nem ismeri a mondát annak eszébe jut egy bizonyos testrésze Salamonnak.

Aki pedig ismeri a sztorit, annak egy érdekes történet ad választ, hogy miért is fénylik Salamon töke.

Salamon király Magyarország hetedik királya volt, 1063-ban, az akkor 10 éves herceget megkoronázzák. Egyben eljegyzi a német-római császár, IV. Henrik húgát, Juditot is. Unokatestvérei elismerték uralkodását, Gézával és Lászlóval együtt léptek fel a kunok és a csehek elleni harcokban is. Majd később megromlott a viszonyuk és Géza fel is lázadt ellene, a családi viszályban többször próbálja visszaszerezni uralkodását. Géza halála után László lép a trónra.

Salamon 1081-ben ugyan lemondott a trónjáról, de nem sokkal utána összeesküvést szőtt László ellen.  Szent László, a visegrádi toronyba záratta Salamon királyt, mert mint trónkövető, veszélybe sodorhatta volna az országot. Hiszen a német császár veje volt, ezzel hübéri sors várhatott volna Magyarországra.  

Fogságába az ajtókat befalazták, az ablakokat letakarták, hogy még véletlenül se tudjon  kimenni és bemenni senki. Szigorú őrizetet kapott az őröknek  éjjel-nappal őrizni kellett őt. Az őrség éjszakánként töklámpással világította be a tornyot. Az ablakokba kivilágított töklámpásokat helyeztek, hogy jobban lássák, érzékeljék ha mozgás jön onnan. A Dunán hajózó katonáknak ez jó tájékozódást adott, hiszen már messziről világítottak Salamon tökei.

Ezeknek a katonáknak a szájából ered ez a mondás, ami immár szállóige lett, hogy Fénylik mint Salamon töke!

Egy másik történet szerint a toronyba zárt Salamon király, minden este meggyújtott töklámpással adott életjeleket magáról, ezzel is jelezve a Dunán hajózó katonáknak, hogy még életben van.

A ma is Visegrádon álló Salamon tornyot még IV. Béla építette, a tatárjárás alatt, a lerombolt ispánsági vár köveiből. További támadásoktól félve, vastag falú, 6 szögletű lakótornyot építtetett,  aminek már csak a romjai maradtak fent. A most is létező Salamon torony nem egyezik, azzal ahol Salamon király raboskodott, de a néphagyomány a monda után Salamon toronynak nevezte, ami ma is a Visegrádi vár alatt áll.

Salamon  király végül kiszabadult, amnesztiát kapott.

Ez a történet pedig a monda szerint, egy apáca nevéhez fűződik. Mikor László elhatározza, hogy szenté avatja elődjeit, Szent Istvánt ki akarták emelni a sírból, de a sírkő nem mozdult meg, csak azután miután Salamont szabadon engedték. Így teljesedet be egy apáca jóslata. Ő mondta, István szenté avatására addig nem kerülhet sor, amíg  viszály van a családban. Így László szabadon engedte unokatestvérét, de Salamon még utána is évekig a besenyők mellett harcolt, de László újra legyőzte őt. Egyik verzió szerint, Bizánc elleni hadjáratban vesztette életét.

De a másik verzió sokkal nemesebb!

Mert a hagyomány szerint egy szentlélek megvilágosodására, korábban letette a fegyvert, a koronát és titokban visszavonult. Barlangokba tengette életét, szinte ősember módjára élt. Gyümölcsöt evett, forrásvizet ivott, ruhája állatbőrből volt és száraz lombokból volt az ágya. Saját kezűleg mécseseket készített. Imádkozott, életében elkövetett bűneiért vezekelt, a környék szent remetéivel tartotta a kapcsolatot.  A monda szerint 1087-ben, 34 évesen halt meg Pólában, az Adria tenger mellett. Sírköve a mai Pólai Archeológia Múzeumban látható, “Itt nyugszik a legkiválóbb Salamon, Magyarország királya ” felirattal. 1487-ben Michele Orsini, Pola püspöke Salamon király ereklyéit ünnepélyesen a székesegyházba vitette, ahol bemutatták a kézzel készített mécseseit is.

Tehát ez a szólás, hogy Fénylik mint Salamon töke, erre a régi 1082-83-as történelmi mondára vezethető vissza, mikor a visegrádi toronyban raboskodott.

A tököket faragjuk ma Magyarországon, már mi is, ilyenkor mikor közeledik a Halloween.  A halloween pedig egy keltai múltra vezethető vissza, október 31-e, az újév előestéje náluk. A halloween szó a mindenszentek előestéjét jelenti. Az angolszáz országokban népszerű hagyomány, már Magyarországon is felütötte a fejét. Az ősi hiedelem szerint az eltávozott lelkek ezen a napon próbálnak visszatérni az élők világában. Ezt különböző maskarákba beöltözve, tűzzel, lámpásokkal próbálták megakadályozni. Olyan verziót is olvasni, hogy a jó lelkeknek utat mutatnak az ablakba tett töklámpások fényei. Ezzel segítve vissza őket.

Tehát akár, Halloween, akár a mondás, hogy “ Fénylik mint Salamon töke “ mindkettő a tökből faragott töklámpással kapcsolatos.

Csatlakozz a Rózsaszín szemüveg facebook csoportjához is, ahol pozitív gondolatokról, mindig friss információkat találsz.

Ha tetszett ez az írás, olvasd el a 7 szülői hazugság, amit a gyermekünknek mondunk című blogbejegyzésünket is.