​​​​​​A nárcisztikus személyiség 12 pontja

A nárcisztikus személyiség kegyetlen, érzelemtől mentes ember, ennek az oka, hogy nagyon bizonytalan magában és minimális önbecsüléssel rendelkezik. Szeretne a figyelem középpontjába kerülni, de ezért rajtad fog átgázolni, mindenféle együttérzés nélkül. Folyamatosan próbálja megakadályozni, hogy fény derüljön bizonytalanságára. Erre tökéletes eszköze a manipuláció és az elkövetett hibáira mindig egy bűnbakot keres magának.

Mondhatnánk, hogy ők is áldozatok, hiszen legtöbbször egy nárcisztikus szülő keseríti meg gyermekkori tündöklésüket és ezért válnak ilyen személyiséggé.
Meg szeretnéd menteni őket?
Ne is próbáld, mert lehetetlen küldetés!

A nárcisztikus személyiség, ha őszinte lenne veled, ezt a 12 pontot biztos elmondaná magáról.

1. Empatikus vagyok, de csak a célom eléréséig

Ha be szeretnélek hálózni, mert tökéletes partnernek tűnsz, hogy tündökölhessek, akkor az elején nagyon empatikus leszek veled. Sokat adok magamból, ezzel csak az a célom, hogy minél előbb beengedj az intim szférádba. Amikor ráharaptál a horogra, akkor jön el az én időm. Kezdődik a manipulatív játékom, amit roppantul élvezek.

2. Soha nem kérek bocsánatot

Soha nem kérek bocsánatot és nem ismerem el ha tévedek. Ennek csak egy prózai oka van, nem tűnhetek gyengének. Az a saját öngyilkossági kísérletemmel érne föl, hiszen ha kiderülne gyengeségem és bevallanám magamnak, lehet hogy bele is halnék. Köszi, inkább kihagyom.

Az önbizalom erősítésének 13 tecnikája

3. Titokzatos vagyok

Titokzatos vagyok, mert kényesen figyelek arra, hogy ne nyíljak meg előtted. Felsőbbrendűnek és különcnek érzem magam. Tisztába vagyok a saját értékeimmel és ezt a magas nívót, senki meg sem közelíti, az ismeretségi körömben.

4. Nekem csak a tárgyak fontosak

Az embereket eldobhatónak tartom. Érzelmileg nem kötődök személyekhez, csak a tárgyak fontosak nekem. Ha véletlenül hátat fordítasz, a leghamarabb lépek át rajtad és még csak vissza sem nézek. Maximum csak azért, hogy lássam a szenvedésedet.

5. Amit mondok az 100% – ban helyes

Nekem mindig igazam van, mert tökéletes vagyok, tehát csak a másik tévedhet. Ne próbálj meggyőzni, mert olyankor már nem is figyelek rád. Elmondtam az érveimet, utána a tiéd már nem is nagyon érdekel. Tisztába vagyok a dolgok lényegével, ha nagy ritkán elismerem magamban, hogy igazad van, akkor sem vallom be neked. Így is eléggé bizonytalan vagyok, nem fogom még ezzel is lejjebb húzni magam.

6. A külsőségek nálam nagyon fontosak

Szeretem a fényűzést, mert azzal is demonstrálhatom helyzeti fölényemet. Nálam a pénz, a hatalom szimbóluma és a felszínes kapcsolataimat is az anyagiak határozzák meg. Nekem, csak az az értékes személy, akinek pénze van, mert az értéket külsőségekben mérem.

7. Jogom van mindenhez

Mivel nárcisztikus személyiség vagyok a normál szabályok és a korlátok rám nem vonatkoznak. Bármire képes vagyok a győzelem érdekében. Akárkinek a lelkén képes vagyok átgázolni, nálam emberélet nem számít.

8. Teljes, az érdektelenségem irányodban

Sosem érdekel, hogy tetteim hogyan hatnak másokra, mert hiányzik az empátia belőlem. Teljes a közönyöm feléd, az érzelmi dolgokkal nem tudok mit kezdeni. Sem a bánatod, sem a könnyeid, sem a könyörgésed nem tud meghatni.

9. Bármit teszel, nekem soha sem lesz elég

Mikor figyelmemért és a tiszteletemért, egyre többet teszel, annál jobban élvezem a műsort. Még le is ülök és készítek mellé egy pop-cornt. Megdicsérni pedig azért nem foglak, mert akkor saját fényemet tompítom, és én tündökölni, csillogni szeretnék melletted.

10. Nem keresem az egyenjogú kapcsolatot senkivel

Szeretem az egómat, a hatalmamat pedig előszeretettel fitogtatom. Mivel nárcisztikus személyiség vagyok, számomra a győzelem a fontos és ezt alkalmazom is, mindenek felett. Kevés embert engedek közel magamhoz, de velük is a saját játékszabályaim szerint játszom. A te szabályaid kicsinyesek és közhelyesek, ezért bocsi, de az én kockámmal dobunk.

11. Halálosan félek a megalázott helyzetektől

Nem kerülhetek olyan szituációba, amiben hibásnak, rossznak, gyengének, vagy vesztesnek tűnök. Ha rosszul érzem magam, mert azt tapasztalom, hogy fenyegetnek, azonnal hárítok és támadok. Nagyon keményen meg fogsz fizetni, ha olyan dolgokat mondasz, amitől ilyen kellemetlenül érzem magam.

12. A célom az, hogy őrültnek érezd magad

Ha mégis szóvá teszed sérelmeidet és megpróbálod elmagyarázni mennyire bántó a viselkedésem, arra csak egy módon tudok reagálni. Azonnal éreztetem veled, hogy mindenről te tehetsz, ez csak a te hibád. A célom az, hogy bűnösnek és őrültnek érezd magad. Ezzel is a bizonytalanságom és a gyávaságom kendőzöm el.

+1 Egy esetben tudsz elbizonytalanítani

Ha te, akit kiválasztottam és fontos vagy nekem, teljes érdektelenséggel tovább akarnál lépni. Nem engedhetlek el, hiszen kellesz nekem, hogy a saját félelmeimet, mint egy égő cigarettacsík elnyomjam a bőrödön. Ezért hajlandó vagyok újra, nagyon kedves, imádnivaló és empatikus lenni. Viszont ahogy érzem hogy visszakaptalak, akkor kezdem újra a kegyetlen játékomat veled…

És végül köszönöm hogy vagy, mert nélküled, csak egy kishitű, személyiségzavaros, szánalmas senki lennék! Te teszed számomra elviselhetővé az életet. Te teszel engem naggyá! Melletted a hatalom, az én kezemben van és ezért nem lehetek elég hálás neked!

Ezért nagylelkűségem jeléül, mindent meg fogok tenni, hogy el ne veszítselek, hiszen szükségem van egy hamutartóra…

Ha tetszett az írás és nem szeretnél lemaradni semmiről, kövess a Rózsaszín szemüveg Facebook oldalon is.

Rózsaszín szemüveg Pinterest

Rózsaszín szemüveg Instagram