Ha  boldog vagy, egészséges is vagy és tényleg szorosan összefügg a kettő.  A boldog élet sokszor túl van misztifikálva és egyszerű dolgokkal is már sokkal boldogabb életkörülményeket teremthetünk magunknak.  Sokan úgy gondolják rengeteg energiába kerül, mert a boldogságért küzdeni kell, tenni kell, és meg kell szenvedni érte, hiszen áldozatokkal jár. Itt most olyan dolgokat sorolok föl, amihez nem kell, még akár a lakást sem elhagyni, hogy boldog legyél. Mert ezek közül bármelyiket is választod biztos, hogy boldogabb, vidámabb, mentálisan erősebb leszel.

Nézzük akkor a boldog tevékenységek listáját!

1.Tánc

Nemcsak fogyaszt, mert zsírégető és alakformáló is egyben ez a mozgásforma, hanem boldogabbak és egészségesebbek is leszünk tőle. A tánc közben fokozódik az agyunk vérellátása, segít a szorongás tüneteinek kezelésében, depresszió leküzdésében. Táncoljunk otthon egyedül, akár főzés közben, de ha mindezt társaságban tesszük, a kapcsolatainkat is ápoljuk vele. Nő az egyensúlyérzékünk, ritmusérzékünk és tánc közben kikapcsolódunk, ellazulunk, teljesen kizökkent a szürke hétköznapokból. Szomorú vagy, bánatos vagy?  Szerintem akkor most menj és csavard föl a szőnyeget!

2. Csokoládé

A csokoládé bármilyen fajtája egyértelmű boldogsághormon, vagyis endorfinhormonokat termelünk miközben majszoljuk. De ha még ennél is többet szeretnél, akkor legyen legalább 70%-os kakaótartalmú, mert akkor még ezeket is kapod hozzá ajándékba, amiket felsorolok. Az ereket rugalmasabbá teszi, ezáltal jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek.

Csökkenti a rossz koleszterinszintet a jót viszont növeli, ezzel is szívünket erősítjük. Mértékkel fogyasztva javítja az inzulinérzékenységet, ezáltal a cukorbetegség kockázatát is csökkenti. Ha rendszeresen csokit eszünk javul a memória, sőt gyulladáscsökkentő hatással is bír.  Most hogy ezt mind leírtam, rájöttem a csoki kész vitaminbomba! Akkor miért esszük mégis lelkifurdalással? Van még kérdés? Irány a hűtő!

Na ami most következik, annak olyan ereje van, hogy azonnali boldog, felszabadult pillanatokat okoz. 

3. Ölelés

Öleléskor megnő az oxitocin a szervezetünkben, amit boldogsághormonnak is neveznek. Az ölelés oldja a stresszt, nyugtató hatása van, segít a fájdalom leküzdésében is. Ez a rengeteg pozitív hatása az immunrendszert is erősíti. Azt tudjuk, hogy embertársunkat, háziállatunkat megölelni nagyon jó dolog és ez a sok pozitív tulajdonság minden ölelésnél fennáll. Viszont kutatásokkal bizonyították azt is, hogy akár egy plüssállat ölelése is okoz ilyen előnyös tulajdonságokat. Most már ugye értjük miért szeretnek a gyerekek plüssállatokat ölelgetni és úgy elaludni?  

Ezért ölelkezzünk minél többször, olyan emberekkel akiket kedvelünk és nagyon szeretünk és tartson legalább 30 másodpercig. Sőt most ha a munkahelyeden ezt olvasod, nézz körül, van ott olyan kolléga akit nagyon kedvelsz? Akkor állj föl, menj oda és öleld meg csak úgy és mond azt bocsi nagyon szeretlek és most nagy szükségem van erre! Ha otthon vagy öleld meg a családtagjaidat csak úgy! Ha egyedül vagy, fogj meg egy plüssállatot, öleld magadhoz és úgy olvass tovább. Ne nevess, nem ciki, én is idehoztam egy óriási plüsskutyát, úgy írom tovább a blogot. 

4. Olvasás

Az olvasás fejleszti a szókincset, segít a koncentrációban, javul a helyesírásunk. A képzelőerőnkre kell hagyatkoznunk miközben olvasunk, ami bevisz egy álomvilágba, ezáltal kiragad a valóságból ez egy megnyugtató érzés. Az esti lefekvés előtti olvasás a napunk fénypontja lehet, hiszen ez az úgynevezett mélyolvasás, mikor beszippant a történet és kizárjuk a külvilágot, levezeti a napi stresszt, segít ellazulni és a nyugodt alvásunkért is felelős.

Egy könyv olvasása után, nyugodtabban hajtjuk álomra a fejünket és a gondolataink sem a napi stressz körül fog pörögni. Hiszen nagyon jó hangulatba hozz, oldja a stresszt, nyugtató hatása van, segíti az agysejtek működését. Az időskori Alzheimer kór megelőzésében is nagy szerepe van az olvasásnak, hiszen ha a memóriánkat edzésbe tartjuk vele, akkor szellemi frissességünk tovább lesz aktív. Nem beszélve arról, hogy egy könyvtár atmoszférája is mennyire megnyugtató, a csönd a nyugalom, a könyvek illata… kell ennél több a boldogsághoz?

Tudtad, ha nincs barátod, rövidebb az életed is?

5. Barátok

Azok az emberek akiknek van legalább egy közeli barátjuk, sokkal boldogabbak, mint azon embertársaik akiknek ez nem adatik meg. Itt nem is a barátok száma, hanem a kapcsolat minősége számít. A közös tevékenységek, a baráti beszélgetések, érzelmi és lelki támogatást nyújt mindkét fél számára. A boldogság nemcsak a beszélgetésekből származik, hanem hogy mindenben támogatjuk a másikat. A szoros baráti kapcsolatok eredménye a boldog és egészségesebb élet lesz. Azok az emberek akik csak karrierjükre koncentrálnak és a társas kapcsolatokra nem építenek , bizonyítottan kevésbé boldogok.

Vizsgálatok kimutatták azt is, hogy az őszinte emberi kapcsolatokat ápoló személyek tovább élnek. És még egy félelmetes adat, hogy ha nincs melletted egy barát sem, az egyenértékű a halálozási statisztikában, napi 15 szál cigaretta elszívásának negatív hatásával. Vagyis annyival hamarabb halnak meg a barátok nélküli magányos emberek, mintha nagy dohányosok lennének és azzal roncsolnák a szervezetüket. A szeretettel, megértéssel, elfogadással körülvett baráti kapcsolatok, amik lelkileg és testileg is egészségesebbé és ezáltal boldogabbá tesz minket.

6. Pozitív gondolatok

A pozitív gondolatok, pozitív lépéseket szülnek, aminek következményeként a sejtjeid is egészségesebben fejlődnek, és ezért erősödik az immunrendszered.  A pozitív gondolatokkal, embertársainkra is hatással vagyunk, így nő bennük a biztonságérzet, az általad megteremtett nyugalom miatt, ami téged is jó érzéssel tölt el. A pozitív gondolatoknak pozitív hatása van, de csak ha jól használjuk őket.

Ha célokat tűzünk ki magunk elé, motiváljuk magunkat minden helyzetben, akkor ezek a gondolatok is jó hatással lesznek a szervezetünkre, egész testünkre és ennek hatására egészségesebb életet tudunk élni. Ha a jó dolgokra koncentrálunk, kevésbé vesszük észre a bosszantó, visszahúzó helyzeteket és céljainkat is hamarabb, sikeresebben érjük el.

A legolcsóbb és a legfontosabb lételemünk, ami az egészségünkhöz és boldogságunkhoz vezet.

7. A Víz

A víz belülről hidratálja a sejteket, ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben. Lassítja az öregedést. Méregtelenít. Immunrendszer erősítő. Segít a fáradékonyság leküzdésében, serkenti az agyat, könnyebben megy a tanulás. Igyunk vizet reggel közvetlenül ébredés után, igyunk vizet minden étkezés előtt, igyunk vizet sportolás közben és a munkánk során is legyen ott az asztalon 1 üveg víz, hogy még véletlenül se felejtsünk el inni. Sőt most menj oda a csaphoz igyál egy pohár vizet, nyugi én is megyek, megvárlak, nem maradsz le semmiről!

8. Sport

Az endorfin hormonok jótékony hatásai a sportban is aktiválódnak, hiszen testi terhelés esetén endorfin termelődik. Ettől a hormontól boldogabbak, felszabadultabbak leszünk és termelődése közben a fájdalomérzetünk is csökken. Ezen kívül, még csökkenti a stresszt, egy boldogtalan ember életében is nagy változást hozhat a sport, mert nő az önbizalom, enyhíti a szorongást, javul a memória, és egy sportolástól kifáradt nap után, este jobban fogunk aludni is. A napi 30 perc ütemes séta is már remek, pozitív változásokat hozhat. Tehát ma munka után vagy holnap reggel menj 2-3 megállót gyalog az iskolába, munkahelyedre, meglátod sokkal energikusabban és boldogabban kezded majd a napod!

Azok a felnőttek akik örök gyerekek tudnak maradni, boldogok!

9. Játék

A játék szóról mindenkinek más jut az eszébe. Kinek  gyermekkorából a villanyvasút, kinek a hulahopp karika, vagy akár a Ki nevet a végén nevű társasjáték. A közös játék fejleszti az együttműködő képességet, megtanít veszíteni, ezáltal a kudarcokat feldolgozni. A lényeg, a játék öröme és ha ezt társaságban tesszük az külön ajándék. Közös Monopoly , vagy UNO party a  barátokkal. Egy családi maratoni több órás puzzle buli, pattogatott kukoricával megfűszerezve. Tollaslabda, frizbi, ping-pong vagy papírsárkány eregetés a szabadban. Családi gyurmázás, színezés.

Már felnőtteknek készült rengeteg színező kiadvány is van, ami kikapcsol, ellazít, megnyugtat. Bármit játszunk szeretteinkkel, azt nem lehet rossz hangulatban tenni.  Egy fáradt nap után mindenképp jókedvre derít mikor megnyered a szobabútort a Gazdálkodj okosan nevű, több generációt átölelő retro verzióban. A játék során még nő a logikai gondolkodás, a kreativitás és az önbizalom is, hiszen bátorságra, kitartásra ösztönöz. Tehát azon túl, hogy jókedvre derít, számos más pozitív hatása is van.

10. Hála

Egy kutatással kimutatták, hogy a hálás emberek, egészségesebbek, mert nagyobb hangsúlyt fektetnek a sportra, egészséges táplálkozásra, ezáltal életminőségük javul és hosszabb ideig is élnek. A hála érzése csökkenti a mérgező gondolatokat, a haragot, az irigységet, ezáltal nő a boldogságérzetünk és csökken a depresszióra való hajlam is. A hálát kifejező emberek együttérzőek, megértőek és jól bírják a kritikát is. A hála javítja az önbizalmat és mentálisan is erősebbek leszünk, hiszen nem hasonlítjuk magunkat másokhoz és értékeljük az apró dolgokat is. Minden este lefekvés előtt mondjunk hálát azokért a dolgokért amink van. Meglepően hosszú lista fog kialakulni és ez örömmel és boldogsággal fog eltölteni.

Egyszerű a képlet, igyunk egy pohár vizet, majd táncoljunk el a hűtőig és együnk csokit. Öleljük meg a barátainkat, majd játszunk le velük egy klassz UNO partit. Legközelebb menjünk gyalog a munkahelyünkre, miközben pozitív gondolatok járnak az agyunkban. Este pedig olvassunk egy izgalmas könyvet és utána mondjunk hálát mindezekért a klassz dolgokért.

Szerintem a körzeti rendelőben is sok esetben gyógyszerek helyett ezt kellene felírni az orvosoknak. A kúra után megkapnák a boldog, mentálisan erős és kiegyensúlyozott egészséges énünket!

Ha tetszett ez az írás, olvasd el a sikeres ember 12 legjobb szokása című blogot is.

Csatlakozz a Rózsaszín szemüveg facebook csoportjához is, ahol pozitív gondolatokról, mindig friss információkat találsz.

Ha érdekelnek az ásvány karkötők és azoknak pozitív hatásai, akkor szeretettel várunk
az oldalon található, Rózsaszín szemüveg webshopjában.

Ásvány karkötők webáruház