A hamis barátok 7 típusa, akiket jobb elkerülni

A hamis barátok, sok ember életében, rendszeresen feltűnnek. Sőt a kezdetén, nem is látszanak hamisnak, mert a baráti kapcsolatok is pont olyanok, mint a szerelem. Először mindenki a legjobb arcát mutatja, hiszen tetszeni szeretne a másiknak. Majd idővel lehullik az álarc, persze a legjobb lenne, ha már az elején mindenki az igaz valóját mutogatná. Amíg ez az idő nem jön el, addig nekünk kell észrevenni, ki az aki tényleg rászolgált az igazi barátság címszóra. Hiszen a saját érzelmi életünket, önbecsülésünket képes tönkretenni egy rosszul megválasztott barát.
Ha felismertük, engedjük el bátran őket, hiszen egészségünk és büszkeségünk a tét!

A hamis barátok 7 típusa

1.A hátadon felkapaszkodó hamis barátok

Ezek az emberek semmi mást nem szeretnének tőlünk, csak társadalmi ranglétrának használni a hátunkat. Ezt rendszerint csak későn vesszük észre és még a kezünket is nyújtjuk, úgy segítjük őket, feljebb és feljebb. Ezek a hamis barátok, már az általános iskolában feltűnnek, de beléjük botlunk középiskolában, később a munkahelyünkön is. Sokszor a legnépszerűbb, közkedvelt személyiségek az áldozataik és egy magasabb munkahelyi pozícióért, még megalázni is képesek bennünket.

2. A mindig kritizáló, hamis barátok

Az igazi barátságban ünnepnap a másikkal való találkozás. Jól érezzük magunkat egymás társaságában és feltöltődünk tőlük, mert nem ítélnek el semmiért és nem is kritizálnak bennünket. A hamis barátok, viszont a találkozások alkalmával lemerítenek minket. Ezek a barátok kényesen figyelnek arra, hogy minden tévedésünkre, hibáinkra, kudarcunkra felhívják a figyelmünket, hogy el ne feledkezzünk róluk. Nem véletlen érezzük, magunkat mellettük sokkal kevesebbnek, mint amennyit valójában érünk. A háttérben a gyenge önbecsülésük van, de az igazi barátság ad és nem elvesz belőlünk, úgyhogy nyugodtan álljunk tovább.

Az igazi barátság 30 biztos jellemzője

3. Az irigy hamis barátok

Az irigység, szintén mérgezi a baráti kapcsolatokat. Ha ezt felfedezzük,  egy idő múlva már nem mondjuk el az örömünket nekik, mert tudjuk megbánjuk vele. Vagyis a jóindulatunk miatt, megalkuszunk. Pedig nem kell, mert a barátságban pont az a szép, hogy megoszthatjuk örömünket, bánatunkat és a másik önzetlenül örül, vagy velünk együtt szomorúságunkban együttérez velünk. Ha ilyen mondatokat hallunk tőlük, akkor kezdhetünk gyanakodni: “ Te mindig olyan szerencsés vagy!” “Veled mindig olyan jó dolgok történnek!” “Velem miért nem történik semmi jó soha?”

4. A rivális hamis barátok

A rivális hamis barátok célja az, hogy bármit csinálunk ők le akarnak körözni minket. Ha veszünk egy új cipőt, ő másnap kettőt vesz magának. Ha beiratkozunk egy tanfolyamra, ő is követni fog, de nem azért, mert ott is velünk szeretne lenni, csak nem szeretné, hogy jobbak legyünk nála. Mindenben le szeretne győzni minket, mert nem bírja elviselni, ha mi többek vagyunk. Sokszor ha a barátnők egyforma ruhában járnak, annak is ez az oka, hogy az egyik riválisként utánozza a másikat. Azt hiszem, ő sem a mi emberünk.

5. A változékony, mint az időjárás, hamis barátok

Ez is egy nagyon ismert és gyakori hamis barát típus. Amikor minden rendben van és boldogság van, akkor mellettünk vannak. Ha segíteni kell nekik, mi azonnal ott vagyunk és támogatjuk őket. Ez az idilli kapcsolat, azonnal szertefoszlik, amint nekünk kellene segítség tőlük. Ha egy problémánkat kell megoldani, vagy a tanácsára lenne szükségünk, akkor hirtelen elfújja őket a szél és kifogásokat keresve távol maradnak tőlünk. Ilyenkor jobb nekünk is azonnal felbontani velük a barátságunk kötelékét.

Az igazi barát írásunkat itt olvashatod.

6. Aki jót akar, csak nem jobbat mint magának

Sokszor belefutunk ilyen, hamis barátok által állított csapdába is. Mert ők szeretnék, hogy elérjük a céljainkat, még támogatnak is benne, csak akkor jön a fekete leves, ha megvalósítottuk. Mert az már nem tetszik nekik, akkor már nem is olyan jó barátok. Ahelyett , hogy boldogok lennének a sikereinktől és velünk együtt örülnének, lelkiismeret furdalást okoznak nekünk. Amíg egy társadalmi szinten vagyunk és a tudásunk is egyezik, addig a legjobb barát, de ahogy mi szintet lépünk, az már bántja az önbecsülésüket. Ők a problémákat, megugorhatatlan akadályoknak tekintik, ezért nem tetszik nekik a valóság, hogy mi erre is képesek vagyunk!

7. A manipulátor hamis barátok

Ezek a hamis barátok, úgy képesek manipulálni minket, hogy mi sokszor nem is tudunk róla. Diszkréten teszik ezt, szinte bábként mozgatnak minket a háttérben. Van hogy érzelmileg zsarolnak, van hogy csak pusztán kihasználnak, de akár a csalásig is elmennek ellenünk, ha valamit szeretnének megkapni. Ha felfedezzük, hogy egy manipulátor hálójába kerültünk, érdemes mindenféle kötődési szálat hátrahagyva távozni.

A hamis barátok, nem érdemlik meg a szeretetünket, hiszen csak lemerítenek minket. Sokszor halljuk, hogy az igazi barátság az egyik legjobb dolog az életben. Ez a barátság sokszor erősebb még a szerelemnél és a családi kapcsolatoknál is. És ettől lesz szép. Hiszen a közös élmények, a közös titkok, egy olyan erős bizalmi szálat szőnek körénk, hogy állandó boldogság forrás lesz mindkettőnk számára.

“A hamis barátok olyanok, mint az árnyékok, mindig melletted vannak a legfényesebb pillanatokban, de eltűnnek a legsötétebb órákban. Az igaz barátok pedig olyanok mint a csillagok, nem mindig látod őket, de mindig ott vannak melletted.”
Habeeb Akande

Szeretettel várlak a következő közösségi média felületeken is, ahol szintén követheted a Rózsaszín szemüveg írásait.

Forrás