A víz pozitív hatása az emberi agyra

A víz pozitív hatása, nagyon jelentős szervezetünk számára és az agyi funkciók tökéletes működéséért is felelős. Az agyunk 85 %-a víz és nélkülözhetetlen szüksége van a folyadékra, hiszen oxigénnel és energiával látja el. A víz hiánya az agyban, számos komoly tüneteket okoz. Kimerültség, koncentráció hiánya, fejfájás, délutáni fáradság, homályos látás, düh, depresszió. Napi 8 pohár vizet kellene innunk. Ezt általában nem tartjuk be, csak akkor sikerül, ha tudatosan figyelünk rá.
Ezért legyen az asztalunkon mindig egy pohár víz, a táskánkban is egy üveg víz és sose várjuk meg, hogy szomjasak legyünk, mert az már a testünk segélykiáltása!

A víz pozitív hatása az agyra

1. Az agyi funkciók gyorsabban beindulnak reggel

Az agynak szüksége van a vízre, hogy hidratálódjon és sajnos nem tud vizet tárolni, ezért nagyon fontos a folyamatos utánpótlás. 8 óra alvás közben, ha nem is verejtékezünk, minden egyes légvételnél, nedvességtől szabadul meg a szervezet. Ezt az elvesztett vizet kell pótolnunk reggel, hiszen az agy ébredés után dehidratált lesz. Ahhoz hogy minél gyorsabban beinduljanak a fogaskerekek, felkelés után igyunk meg egy pohár vizet.

2. Jobban tudunk koncentrálni

Sajnos nem vesszük észre a jeleket, ha szomjasak vagyunk. Csak későn, mikor már, szédülünk, fáj a fejünk és kiszáradt a bőrünk. Az agysejteknek kétszer annyi energiára van szükségük, mint a többi sejteknek. A víz a leghatékonyabban biztosítja neki ezt az energiát. A folyadék hiányát is az agyunk érzi meg először és azonnal beindul a kiszáradás folyamata. Már csökken a figyelmünk, kiesik az emlékezet, nehezen koncentrálunk és a külső ingerekre is lassabban reagálunk. Az agy teljes koncentrációja 45 percet bír ki víz nélkül. Pont egy iskolai tanóra is ennyi. Az szünetekben is kötelező lenne inni. Erre figyelmeztessük gyermekünket is reggelente.

3. Jobb mentális egészség

Azt már tudjuk, hogy a víz látványa ellazít minket, akár tengerpart közelében vagyunk, akár  a természetben egy patak mellett. A víz csobogása, a hullámok morajlása, a párás levegő mind stimulálják az agyunkat, nyugodt körülményeket teremtve. De nemcsak a víz látványa, hanem belülről is segít, hogy elérjük a mentális egészségünket. Amikor vizet iszunk, szabályozza az agy hőmérsékletét, megszabadít a mérgektől és az elhalt sejtektől. Ha az agy, megfelelő folyadékmennyiséghez jut, akkor a tápanyagok és a méreganyagok is hatékonyabban cserélődnek. Ez a kémiai folyamat mentálisan is erősít minket, mert szabályozza a szorongást és a stresszt.

A lelki béke fejlesztéséhez 10 hatékony tipp

4. Javul a memória

Már egy kis kiszáradás is felborítja a szervezetünk belső egyensúlyát. Ha ez az egyensúly megbomlik, valamilyen szükségállapot lép fel. A szervezet először a belső tartalékait mozgósítja, majd a folyadékvesztésből eredően, csökken a memóriánk is. Kimaradhat az emlékezet, nehezebben vonunk le következtetéseket és a hosszútávú memóriánk is csorbul. A víz hatására az agy, képes lesz gyorsabb gondolkodásra, nagyobb koncentrációra és kreativitásra. Minderre a napi feladatok ellátásában, nagyon nagy szükségünk van és a tanulásnál, munkában egyenesen hátrány a figyelemvesztés. Ezért legyen mellettünk mindig egy pohár víz, amit folyamatosan kortyolgatunk. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a hosszan tartó dehidratáció csökkenti az agyi sejtek méretét és tömegét is. Az időseknél sajnos ez gyakori és megfelelő folyadékbevitellel, csökkenthető a demencia, Parkinson-kór, Alzheimer-kór kockázata is. 

5. Nyugodtabb alvás

Ha lefekvés előtt, iszunk egy pohár vizet, sokkal egészségesebb alvás vár ránk. A víz megnöveli az agy vérellátását, segít több oxigénhez jutni és hidratálja is azt. Ez a folyamat, nagyon nyugtatóan hat az agyra és segít a könnyebb és nyugodtabb alvásban. A víz megszabadít a méreganyagoktól is, így megfelelő egyensúlyba kerülünk tőle, ami szintén a nyugodt pihenésünkért lesz felelős.

Ahhoz, hogy egész nap, tiszta aggyal tudjunk gondolkozni, megéri ezt a minimális ráfordítást, hiszen látjuk milyen hasznos funkciói sérülnek, ha elfelejtünk inni. Igyunk napi 2 liter vizet és gondolkodásunk optimálisan fog működni.

További írásaink:

Ha tetszett ez az írás szeretettel várunk a Rózsaszín szemüveg facebook oldalon is, ahol napi, pozitív megerősítéseket találsz.

Ha pedig az ásványkarkötők pozitív hatásaival ismerkednél, arra is van lehetőséged.

Forrás