A hobbi egy olyan szabadidős tevékenység amit kedvtelésből végzünk. Mivel ezt nem kényszerből, hanem saját boldogságunkért tesszük, számos pozitív hatása van, testre és a lélekre egyaránt. Ha megtaláljuk új, kedvenc elfoglaltságunkat, a vele töltött idő, hatalmas örömforrásunk lesz.

A hobbi már a középkorban is ismert tevékenység volt. A solymászat, nagyon népszerű időtöltés volt a középkori Angliában. Az erre alkalmas madarak közül a legkedveltebb a kabasólyom volt. Angolul, Eurasian Hobby, állítólag innen ered, az angolból átvett szó, eredete is.

A hobbi 10 előnyös tulajdonsága

1. Új kihívást teremt

Ha van egy hobbink, az kiragad minket a napi megszokott rutinunkból is. Új kihívásokat teszünk meg általa, tágul a tudásunk és a világnézetünk is megváltozik. Ez fejlődési lehetőség, hiszen belemélyedünk, ezáltal szakértői leszünk, egy számunkra új területnek.

2. A hobbi segít megélni a pillanatokat

A hobbira fordított időnkben, csak a pillanatnak élünk. Ha szeretjük amit csinálunk, akkor a tevékenység közben repül az idő, kizárjuk a külvilágot és megéljük a jelen, csodálatos pillanatait. Közben nincs időnk sem a múlton rágódni, sem a jövőnkön aggódni.

3. Növeli az önbizalmunkat

Ha élvezzük a hobbinkat, akkor valószínűleg nagyon jók is vagyunk benne. Minden ilyen tevékenység felépíti az önbecsülésünket. Büszkék leszünk a teljesítményünkre és az általunk megvalósított munkánkra. Az elért sikereinkkel pedig az önbizalmunkat erősítjük.

Az önbizalom erősítésének 13 technikája

4. Erősíti az immunrendszert

Ha mozgással kapcsolatos hobbit választunk, mindenképpen szükségünk van a fizikai erőnlétünkre is. A sport pedig tudjuk, magában is, mennyi pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Az aktív mozgás segít, a krónikus betegségek megelőzésében is, ilyen a szívbetegség, cukorbetegség és a ráknak bizonyos fajtái. A jó fizikai állapot pedig erősíti az immunrendszerünket, ezáltal a vírusoknak, betegségeknek is nehezebb lesz fogást találni rajtunk..

A testedzés 10 ellenállhatatlan hatása

5. Fejleszti a kreativitást

Bizonyos tevékenységeknél, használnunk kell a gondolkodásunkat és az agyi kapacitásunkat is.  A hobbi több fajtájánál, problémamegoldó képességünkre is szükségünk van. Egyes területeken a memóriánkat is fejlesztjük, nyelvtanulás, rejtvényfejtés.

6. A hobbi elűzi a stresszt

A kedvenc hobbinknak, már a gondolatától is megnyugszunk és alig várjuk, hogy belevethessük magunkat az alkotás örömeibe. Amikor egy számunkra kellemes feladatot végzünk, az anti-stressz hormonként is ismert kortizol szintünk normalizálódik.  A hobbi tevékenysége közben minden aggodalmunk és feszültségünk elszáll. Teljesen ellazult állapotban kerülünk, ahol kizárjuk a külvilágot és az önfeledt boldogságtól feltöltődünk.

7. Új barátságokat hoz

Mivel nyitottak vagyunk az új dolgokra, a hobbink által olyan területre tévedhetünk, ahol idegen embereket ismerhetünk meg. A közös hobbi egy erős összekovácsoló tényező, így könnyen találhatunk a hobbink által, egy életre szóló barátságot is. A társadalmi kapcsolatok célja, egy tartalmasabb, boldogabb élet, a hobbi pedig új értékes kapcsolatokat hozhat létre.

Az igazi barátság 30 biztos jellemzője

8. Pozitív feszültséget okoz

A hobbi végzése közben pozitív stressz képződik, mert olyan dolgot csinálunk amit szeretünk. Izgatottságot idéz elő, ami pozitív feszültséget okoz bennünk. Ha olyan dologgal foglalkozunk amit élvezünk és nem azért csináljuk mert kell, az óriási örömet képes generálni.

9. Segít kikapcsolódni

Segít a napi mókuskerékből, kimozdítani minket. Úgy teszi ezt, hogy termékenyek vagyunk, miközben nagyon jól szórakozunk. A hobbi tökéletes arra, hogy néha szünetet tartsunk, és az aktív pihenés eredménye, hogy úgy tesszük ezt, hogy közben céltudatosak is maradunk.

A meditáció 13 tudományos előnye

10. Egészségesebbé tesz

Kutatások kimutatták, hogy a kedvenc időtöltésünk végzése közben, alacsonyabb lesz a vérnyomás, csökken a pulzusszámunk és az izmaink is elernyednek. A kellemes tevékenység közben csökken a stressz és kevesebb negatív hatás ér minket. Egyértelmű bizonyíték, hogy a hobbi jót tesz az elménknek és ha a lelkünk rendben van, akkor ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben.

A hobbi fajtái

  • Immunrendszert erősítő hobbi: mindenféle aktív sport, futás, kerékpározás, kosárlabda, evezés, tenisz
  • Rugalmasságot erősítő hobbi: gyaloglás, úszás, hegymászás, jóga, tánc, de még a mozgást igénylő játék konzolok is
  • Memóriát javító hobbi: sakk, kártyajátékok, keresztrejtvények, sudoku, idegen nyelv tanulása
  • Fokozottan csökken a stressz: puzzle, sütés, főzés, olvasás, hangszeren játszás, horgászás, sétálás, zenehallgatás, kertészkedés, közben.
  • Kreativitást igénylő hobbi: festés, rajzolás, kötés, horgolás, illusztrációk készítése, agyagozás, varrás, fényképezés, írás, mindenféle kézműves alkotások

Keressünk új hobbit, legyünk nyitottak, mert nem tudhatjuk mikor jön szemben velünk az új szerelmünk, ami által megtapasztalhatjuk a mi belső világuk, legmegnyugtatóbb érzését.

Van az a mondás: “Ha a munkád a hobbid, soha többet nem kell dolgoznod.” Ez nagyon jól hangzik, csak sajnos az életünkben ritkán találkozik a kettő.

Viszont a napi stresszes mókuskerékből, a választott hobbi ki tud minket szakítani, mert kiegyensúlyozottabbá és ezáltal egészségesebbé és boldogabbá is tesz.

Csatlakozz a Rózsaszín szemüveg facebook csoportjához is, ahol pozitív gondolatokról, mindig friss információkat találsz.

Kövess minket a Rózsaszín szemüveg Instagram oldalon is, ahol pozitív gondolatokat, idézetek találsz.

Forrás: positivelypresent