A kis herceg idézetek, melyek szívbemarkolóak

A kis herceg idézetek az igaz barátságról, az önzetlen szeretetről szólnak és az egyes társadalmi karaktereket is különös köntösben tálalja, az író. A történet főszereplője a kis herceg, elhagyja piciny bolygóját, hátrahagyva félve őrzött rózsáját, hogy megismerje, mit rejt a titokzatos Univerzum. A kis herceg, igazából nem más, mint az író, belső gyermeki énje, egy szőke, kócos hajú kisfiú, aki őszinte, tiszta lelkű és nyitott a világ csodáira. A karakter kinézetét, az író saját magáról mintázta, hiszen több gyermekkori képe is erre utal és kiskorában családja, barátai is Napkirálynak becézték. A róka, aki a műben a bölcs tanácsokat osztogatja, Saint- Exupéry legközelebbi barátjáról, Léon Werth-ről kapta a karakterét. Az igaz barát 22 évvel idősebb volt nála, így a róka bölcs gondolatait is a kapcsolatukból merítette.

Annyira fontos volt ez a barátság az írónak, hogy a könyvet is neki ajánlja. A mű ezzel a pár sorral kezdődik:

Léon Werth-nek 
Arra kérem a gyermekeket, hogy bocsássanak meg nekem, hogy ezt a könyvet egy felnőttnek ajánlom. Van egy komoly kifogásom: ez a felnőtt a legjobb barátom a világon. Van egy újabb kifogásom: ez a felnőtt mindent megért, még a gyerekkönyveket is. Van egy harmadik kifogásom: Franciaországban él, ahol éhezés és hideg van. Ezért kell vigasztalni őt. Ha ezek a kifogások mégsem elegek, akkor ezt a könyvet, annak a gyermeknek ajánlom, aki ez a felnőtt volt, valamikor régen. Hiszen minden felnőtt gyerek volt egyszer. (De kevesen emlékeznek rá.) Így kijavítom az ajánlásomat:
Léon Werthnek,
amikor még kisfiú volt

Azt hiszem egy igaz barátságot ennél szebben megpecsételni nem lehet… A sors fintora, hogy a könyv és vele együtt a szívhez szóló ajánlás, a háború miatt, az igaz baráthoz, Werth-hez, csak az író halála után 5 hónappal jutott el. A második világháború végén, Werth úgy nyilatkozott, a mű szerzőjéről:

“ A béke, Tonio ( Saint-Exupéry ) nélkül, nem igazi béke.”

A kis herceg további szereplői, a rózsa, a szerelmét jelképezi akit, óvott, védett és az életben feleségül is vette, hiszen a felesége karakterét jeleníti meg benne. Az elmondások szerint, nagyon rapszodikus volt a kapcsolatuk, annyira, hogy az írónak, később alkoholproblémái keletkeztek, amit a műben is később megjelentet.

Kapcsolódó írás: 13 Müller Péter idézet, ami fejbekólint

A pilóta karaktere szintén, maga a felnőttkori író, aki a regényben, repülőgép szerencsétlenséget szenved a sivatagban és lázálmában találkozik a kis herceggel. Saint-Exupéry valóban átélt egy ilyen repülőgép balesetet… 1935 decemberében egyik társával, egy gyorsasági rekordot, szeretett volna megdönteni, de baleset lett a repülőgép verseny végkimenetele. A Szahara forró sivatagába zuhantak, ahol a szárazsággal, vízhiánnyal kellett megküzdeniük.

Az első napon, pár szem szőlő, termosz kávé, bor és homokdűnék voltak a túléléshez szükséges felszerelésük. A 2. és a 3. nap teljesen kiszáradtak, már hallucináltak, a 4. napon a két kimerült versenyzőre, egy beduin a tevéjével talált rá. A csodával volt határos, hogy mindezt túlélték és egy rehabilitációs kezelés után teljesen felépültek. Furcsa és misztikus, hiszen évekkel később Saint-Exupéry halálát is egy repülőgép szerencsétlenség okozta.

1944 júliusában gépe eltűnt a Földközi-tengeren.

A könyvben a pilóta karaktere egy átlagember, aki a mindennapok szürke árnyékából szeretne kitörni. Érzi, hogy az élet, nem valószínű, hogy csak ennyi, a maga monoton valóságával. A kis herceggel való találkozás vezeti rá a régi kellemes emlékekre és hogy ismét felfedezze az élet szépségeit. A műben az író több társadalmi személyiséget is felsorakoztat, rávilágít arra, hogy az ember mennyire gyarló és hogy milyen könnyen megfeledkezünk az ősi bölcs tanításokról, ami az élet értelmét és boldogságát jelentené. Az olvasás közben találkozunk több embertípussal, az uralkodó típus, az egoista, a szenvedélybeteg, a fontoskodó és  van olyan karakter is, amit az író korábbi életéből vett kölcsön. Ezek a személyiségek mind a társadalom negatív és boldogtalan, lelkei.

A kis herceg, a második világháború idején, 1943. áprilisában jelent meg az USA-ban. Napjainkig 300 nyelvre lefordított mű. 200 millió eladott könyv a világon. 400 millió olvasó. 

Nincs ember a földön akinek, a kis herceg valamelyik üzenete, nem érinti meg a szívét. Ha csak egyet találunk benne, már megérte…

A kis herceg idézetek, melyek szívet melengetnek

A kis herceg idézetek, melyek az igaz barátságról szólnak

1. “Te pillanatnyilag nem vagy számomra más, mint egy ugyanolyan kisfiú, mint a többi száz, meg százezer. És szükségem sincs rád. Ahogyan neked sincs rám. De ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is az egyetlen leszek számodra…”

2. “Éjjelente majd néz fel a csillagokra. Az enyém túl kicsi, hogy megmutassam neked. De jobb is így. Az én csillagom számodra egy lesz a sok-sok csillag közül. Ezért aztán minden csillagot szívesen nézel majd.”

3. “Nem tudom, nem azért vannak- e kivilágítva a csillagok, hogy egy szép napon mindenki megtalálhassa a magáét.”

4. “Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak félreértések forrása. De minden áldott nap egy kicsit közelebb ülhetsz.”

A kis herceg idézetek

A kis herceg idézetek

5. “Az embereknek nem ugyanazt jelentik a csillagaik… ha éjszakánként fölnézel az égre, olyan lesz számodra, mintha minden csillag nevetne. S ha majd megvigasztalódtál ( mert végül is mindig megvigasztalódik az ember ), örülni fogsz neki, hogy megismerkedtél velem. Mert nekem mindig is a barátom leszel.”

6. “Látod ott azt a búzatáblát? Én nem eszem kenyeret. Nincs a búzára semmi szükségem. Nekem egy búzatábláról nem jut eszembe semmi. Tudod, milyen szomorú ez? De neked olyan szép aranyhajad van. Ha megszelídítesz, akkor az arany színű búzáról, te jutnál az eszembe. És hogy szeretném a búzában a szél susogását…”

7. “Jobb lett volna, ha mindig ugyanabban az időben jössz. Ha teszem azt, délután négykor érkezel, én meg már háromkor elkezdek örülni neked. Amint halad az idő, egyre boldogabb leszek. Négykor már tele leszek izgalommal, nyugtalankodom és fölfedezem, milyen drága kincs a boldogság. De ha csak úgy, bármikor jössz, sosem fogom tudni, hány órára öltöztessem ünneplőbe a szívemet.”

A kis herceg idézetek melyek a szerelemről szólnak

8. “Az emberek elfelejtik az igazságot! – mondta a róka – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. Felelős vagy a rózsádért…”

9. “…mert ő az, akit öntözgettem. Mert ő az, akire burát tettem. Mert ő az, akit szélfogó mögött óvtam. Mert róla öldöstem le a hernyókat (kivéve azt a kettőt-hármat, a lepkék miatt). Mert őt hallottam panaszkodni meg dicsekedni, sőt néha hallgatni is. Mert ő az én rózsám.”

10. “Az idő amit a rózsádra vesztegettél, az teszi olyan fontossá a rózsádat.”

11. “Két három hernyót el kell tűrnöm, ha meg szeretném ismerni a pillangókat.”

12. “Az teszi széppé a sivatagot, hogy valahol egy kutat rejt.”

13. “Csakhogy a szem vak, a szívünkkel kell keresni.”

14. “A legrosszabb, amikor fájdalmat látsz egy olyan ember szemében, aki a világot jelenti a számodra.”

A kis herceg idézetek, melyek a felnőttek szomorú világáról szólnak

15. “Jócskán akadt dolgom felnőttekkel. Közvetlenül közelről láthattam őket. És nem mondhatnám, hogy ettől jobb lett róluk a véleményem.”

16. “Az emberek nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Csupa kész holmit vásárolnak a kereskedőknél. De mivel barátkereskedők nem léteznek, az embereknek nincsenek is barátaik.”

17. “Minden felnőtt egyszer gyerek volt, de csak kevesen emlékeznek rá.”

18. “Magunkon ítélkezni sokkal nehezebb, mint máson. Ha sikerül helyesen ítélkezned, saját magad fölött, az annak a jele, hogy valódi bölcs vagy.”

19. “Aki hagyja, hogy megszelídítsék, az a sírás kockázatát is vállalja vele.”

20. “Isten veled! – mondta a róka – Tessék itt a titkom, nagyon egyszerű:  Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”

A kis herceg idézetek megerősítenek abban, hogy ezt a művet érdemes megkeresni és leporolni a könyvespolcról. Hiszen kicsi a könyv, de annál hatalmasabb bölcs, szeretetmorzsákkal teletűzdelt gondolatokat tartalmaz. 

Ha szeretnél a Rózsaszín szemüveg facebook oldal tagja lenni, csatlakozz te is, szeretettel várunk!

Ha kedvet kaptunk az olvasásra és nincs a könyvespolcunkon: A kis herceg – pdf

Forrás: The Little Prince – wikipedia

Ha érdekelnek az ásvány karkötők és azoknak pozitív hatásai, akkor szeretettel várunk
az oldalon található, Rózsaszín szemüveg webshopjában.

Ásvány karkötők webáruház