A hála boldogabbá teszi az életedet

A hála olyan tudatos gondolkodás, amit bárki képes önmagában fejleszteni. A legtöbbünknek van, kisebb-nagyobb mindennapi problémája. Mégis vannak olyan emberek, akik a legnagyobb gond közepén is boldogok tudnak maradni. Egyetlen egy titkuk van, mégpedig az, hogy hálásak tudnak lenni. Nem az anyagi javakat hajszolják és abban keresik a boldogságot, hanem a nehézségek idején is, megköszönik amijük van és ez már elég ahhoz, hogy boldogok legyenek. Nem éreznek elégedetlenséget azért, hogy nem teljesül, minden fizikai és anyagi igényük. A hála segít ezeknek az embereknek arra is koncentrálni, hogy ami hiányzik az életükből, azt mivel tudnák helyettesíteni.

Kapcsolódó írás: A hála 7 pozitív hatása az életünkre

A hálával elismerjük, az életünkben bekövetkezett jóságokat. A pozitív pszichológia kutatásai szerint a hála nagymértékben, nagyobb boldogsághoz vezet. Abban segít, hogy az emberek pozitívabb érzelmeket érezzenek, ezáltal élvezzék az ezzel járó előnyöket, de javítja az egészségüket is, könnyebben megbirkóznak a problémákkal és erősebb kapcsolatokat tudnak kiépíteni.

A hálát alkalmazhatjuk a múltunkra, pozitív emlékek, múltbéli áldások felelevenítésére. Használhatjuk a jelenben, amikor naponta hálát adunk valamiért és bizakodva, optimistán tekinthetünk a jövőbe is.

Azok a párok akik figyelmet fordítanak arra, hogy kimutassák hálájukat a partnerük számára, nemcsak boldogabbnak érzik magukat, hanem a kapcsolatuk is kiegyensúlyozottabbá válik.

A munkahelyeken is a vezetők akik, beosztottjaikkal szemben használják azt a szót, hogy “köszönöm”, sokkal motiváltabb munkavállalókat kapnak. 

A hála így teszi boldogabbá az életünket

1. A hála elvonja a negatív gondolatokat az elménkből

Mivel az agyunk nem tud a negatív és a pozitív dolgokra egyszerre koncentrálni, így tökéletes megoldás arra, hogy a negatív gondolatokról elvonjuk a figyelmet. Ha pedig kiiktatjuk a rossz emlékeket, történéseket, akkor megnyugszik a háborgó elménk és a pozitív gondolatoktól boldogabbá válunk.

2. A hála hatására aktiválódik a jobb agyfélteke

A hálás dolgok leírása közben, aktiválódik a jobb agyfélteke, ami az érzéseket és az érzelmeket dolgozza fel. Ahogy leírjuk a szép dolgokat azonnal boldogabbá válunk, hiszen kapcsolódunk azokhoz a dolgokhoz, amelyek a jó érzésekért felelősek.

3. A hála aktiválja a boldogságközpontunkat

A hálálkodás folyamatában dopamin és szerotonin szabadul fel a szervezetben. Mindkettő boldogsághormon, ami jó érzéssel tölt el. Ki ne szeretné jobban érezni magát? Már csak ezért az érzésért, érdemes elkezdeni azt, hogy naponta hálát adjunk, hiszen egy nagy dózis antidepresszánssal ér föl.

4. A hála emlékeztet a pozitív dolgokra az életünkben

Amikor hálát adunk valamiért, akkor tudatosítjuk magunkban, azokat amik pozitív dolgok az életünkben. És attól hogy kimondjuk, megfogalmazzuk ezeket a gondolatokat, boldogabbá válunk.

5. A hála a rossz dolgokat is jó dolgokká tudja változtatni

Ez a tudatos gondolkodás egyik alapja, hogy a rossz gondolatainkat, átfordítsuk minket erősítő gondolatokká. Ne a munkahelyi problémákon keseregjünk, hanem adjunk hálát, azért hogy van munkahelyünk. Ha az élet kihívás elé állít, legyünk hálásak azért hogy fejlődhetünk és erősebb emberré válhatunk általa.

6. A hála eszünkbe juttatja, hogy mi a fontos számunkra

A hála segít abban is hogy megerősítsen minket abban, hogy mi a legfontosabb az életünkben. Ne azon mérgelődjünk, hogy becsúszott egy rossz jegy gyermekünknek a suliban, hanem örüljünk neki, hogy létezik és egészséges.
Bosszantanak a havi számlák?
Legyünk hálásak, hogy van fedél a fejünk felett és hogy folyik a meleg víz a csapból.

7. Kimutathatjuk szeretteinknek mennyire hálásak vagyunk a létezésükért

Legyen e-mail, sms, vagy telefon, a legrövidebb üzenet is bearanyozza egy ember napját.
Köszönöm, hogy vagy! – ennyi, nem több és a hálánkat fejezzük ki valakinek, mert fontos számunkra. Nekünk egy szó, de valakit nagyon boldoggá teszünk vele. És boldoggá tenni valakit, egyet jelent azzal, hogy ez a gesztus, minket is boldoggá tesz.

Hogyan fogjunk hozzá a hála napló írásához?

  • Nem kell mindehhez semmi, csupán egy papír és egy ceruza.
    Sőt elég a mobilunkon a notesz funkció, vagy a gépünkön nyitunk egy dokumentumot. Bármit használhatunk a lényeg, hogy ne kényszerből, hanem saját elhatározásból tegyük és legyünk következetesek benne.
  • Tartsuk a hála naplót olyan helyen, ahol minden nap a kezünk közelében van. Például az ágyunk melletti éjjeliszekrényen. Így lefekvés előtt leírhatjuk miért vagyunk hálásak a mai napért, reggel pedig elolvasva feltöltődve kezdhetjük az új napot.
  • Nem kell nagyon bonyolult dolgokra gondolni, hogy miért vagyunk hálásak. A legegyszerűbb dolgokkal kezdjük. Hálás vagyok a vacsoráért, hogy ilyen finomat ehettem. Hálás vagyok a tiszta, meleg ágyért, amiben alhatok. Hálás vagyok a családomért és a barátaimért.
  • Legyünk következetes. Minden nap legyen ez az esti rituálénk része. Szánjunk rá napi 5 percet, hogy leírjuk gondolatainkat. Ilyenkor nemcsak a mondatokat lesz jó visszaolvasni, hanem rengeteg kellemes, szép élmény jön még mellé, amire öröm lesz visszagondolni. Ha véletlenül kimarad egy nap, semmi baj, attól még hatékonyságából nem fog veszíteni.
  • A hálával külön tudomány foglalkozik és megállapították, azt is, hogy nem elég csak rá gondolni, hatékonyabb, ha leírjuk a hálás gondolatainkat, ezért nagyon fontos a hála napló. Hiszen jobban elmélyíti a pozitív érzelmi hatást.

 

Mikor és miért lehetünk hálásak?

Naponta a velünk történt legapróbb dolgokért is.
Hálás vagyok, hogy egészséges vagyok.
Hálás vagyok, annak az idegennek, aki kedvesen maga elé engedett a sorban.
Hálás vagyok a finom meleg ebédért, amit a családomnak varázsolhattam az asztalra.

Ha valaki tett valami kedvességet, köszönjük meg neki.
A köszönöm szó a legszebb hála. Ha nincs időnk írni, gondolatban is hálásak lehetünk neki, de természetesen az a legideálisabb, ha ezt később a tudtára is adjuk az illetőnek. Hiszen akkor mindketten részesülünk a boldogságból amit a hála okoz.

A hála naplónk olvasása közben, nézzük meg kinek voltunk hálásak.
Rendszeresen olvasgassunk bele a naplónkba, így mindig találunk olyan elfelejtett helyzetet, amit még lehet, hogy nem köszöntünk meg valakinek. Hívjuk fel azt a személyt telefonon, vagy ha találkozunk vele személyesen, feltétlenül mondjuk el neki, mennyire nagy örömet okozott nekünk.

A negatív dolgokért is hálásak lehetünk
Minden helyzetet kétféleképpen lehet nézni. Nézhetjük a rossz oldalát, de megvizsgálhatjuk a másik oldalról is a szituációt. Sok helyzetben mikor dühösek, szomorúak, csalódottak vagyunk, nézzük meg a másik irányból is. Az elénk gördülő akadályok, lehetnek az életünk fejlődési szakaszai, vagy akár kihozhatja belőlünk a kreativitásunkat. Olyan szunnyadó energiákat mozdíthatnak meg, amelyekért nagyon hálásak lehetünk.

Elég az is ha néha elmélkedünk
Hiszen ez is kimeríti a hála fogalmát. Például a nap melegére gondolunk, amikor megérezzük a sugarait a bőrünkön. Vagy egy tavaszi szellőre, ami megsimogat. Egy kedves hangra, egy finom ízre, egy szép dallamra, amit akár még dúdolunk is. Ez mind olyan kellemes érzéseket vált ki belőlünk, hogy egyértelműen, boldogabbak leszünk tőle.

A hála folyamata, először nehézkes lehet, hiszen, mint minden újdonságba, ebbe is bele kell rázódnunk. De kis gyakorlással hamar fogjuk érezni a mentális hatását, hogy optimistábbak és boldogabbak lettünk tőle.

Ha szereted a pozitív gondolatokat, csatlakozz a Rózsaszín szemüveg facebook oldal táborához is. Ott napi szinten pozitív megerősítéseket találsz, ami segít, hogy a napod jól induljon és hogy tökéletes legyen.

Forrás