A szomorú társadalmi valóság 7 megdöbbentő karikatúrán ábrázolva

Gerhard Haderer osztrák karikaturista, elénk tárja a jelen társadalmi valóság szomorú tükrét. A szatirikus illusztrátor lenyűgöző alkotásaiban azt mutatja meg, hogy miért megy rossz irányba a mai világ. Hiszen a művészet nemcsak arra jó, hogy a szépséget közvetítse, hanem néha figyelmeztetni is tud valami nagyon fontos dologra. A művész a képeit használta arra, hogy megmutassa a reális képet a társadalmunkról.

Az idő kezdete óta a művészet képes befolyásolni a gondolkodásmódot, ezáltal a társadalmat. Már a 20. század diktátorai is megértették a művészetnek ezt a felbecsülhetetlen erejét. Számos művész alkotása megváltoztatta a világ nézőpontját, például Andy Warhol sok munkájában, a fogyasztói társadalomnak állít görbe tükröt. A művészet a mai napig befolyásolja az emberek, világról alkotott nézőpontját.

És ez jó, mert így mi is kicsit elgondolkodhatunk Gerhard Haderer, nagyon sokatmondó és szomorú karikatúráin. Mert a művész pont azt szeretné ábrázolni, hogy ébredjünk föl és az ébredezésre, ezek a szatirikus alkotások tökéletesek.

A szomorú társadalmi valóság Gerhard Haderer 7 elgondolkodtató szatirikus alkotásán 

Gerhard Haderer - társadalmi valóság

Fotó őrület

Ez a kép azt mutatja, hogy a technika megszállottjai vagyunk. Annyi időt töltünk azzal, hogy egy koncertet, naplementét lefotózzunk, hogy elfelejtjük a pillanatot élvezni. Szomorú mert meg szeretnénk örökíteni az élményt, de így sem a jelenben, sem a jövőben nem tudjuk élvezni a személyes pillanat varázsát. Azt a pillanatot, ami soha nem jön vissza már.

Hiányzó gyermekkor

Régen az ünnepi készülődés maga volt a csoda. Együtt sütöttünk gyermekkorunkban a nagymamákkal, szüleinkkel. Társasjátékot játszottunk és a játszótéren lógtunk egész nap a barátokkal. Ma ez sajnos már a múlt, mert a gyermekeknek fontosabb dolguk is akad… ápolják a barátságot a közösségi médián keresztül és a technika vívmányaival játszanak. Aki nincs benne ebben a körben az háttérbe szorul, többek között a nagyszülők is. 

Gerhard Haderer illusztráció
Gerhard Haderer

Kütyük nélkül már lélegezni sem tudunk

Ez a szatirikus kép, is a nagyon jellemző szomorú valóságot ábrázolja. A kütyük annyira az életünk részei, hogy ébredés után ez az első amihez nyúlunk, elalvás előtt, pedig ez az utolsó amivel kapcsolatunk van. És még az étkezésünket sem tudjuk elképzelni nélküle. A délutáni kávézás alatt sem tesszük félre a munkát, vagy a közösségi médiát. Ahelyett, hogy egy rövid időre kikapcsolódnánk és elvonulnánk a technika vívmányaitól, inkább magunkhoz láncoljuk őket. Épp ezért ma már furcsa látvány egy buszon, kávézóban könyvet, újságot olvasó ember látványa. Furán néznek rá, mint egy marslakóra… pedig, irigylésre méltó és követendő példa.

Klímaváltozás veszélyei

Itt a klímaváltozás hatalmas problémájára figyelmeztet a művész minket. Hiszen nem törődünk vele, hogy jelen esetben a föld vízkészlete véges. A környezetszennyezés hatására a klímaváltozás következményeként a szárazság veszélye fenyegeti a bolygónkat. Mivel közvetlenül nem érint minket, ezért nem veszünk róla tudomást. Pedig évtizedek múlva, tehát még a saját életünkben, hatalmas arcon csapást fogunk kapni érte.

Gerhard Haderer illusztráció
Gerhard Haderer illusztráció

Pénzéhes világ

A képen egy vezérigazgató látható, aki mohó módon tömi magába a bankjegyeket. A művész arra világít rá, hogy ebben a torz világban, egyes cégek a rendelkezésre álló anyagi javakat, nem a társadalom hasznára fordítják vissza. De a kép azt is közvetíti, hogy pénzéhes világban élünk, hajszoljuk, miközben a boldogságot nem csak pénzen lehet megvásárolni. Sőt az igazi boldogság pénzben ki sem fejezhető.

Kis képernyők kora

Ezen az alkotáson, a család minden tagja egy kis képernyőt néz, a számára kedvező külön műsorral. Régen a családok egy tévét néztek és együtt voltak közben is és beszélgettek. Most már az óvodás korú gyermekünknek is külön telefon / tablet / tv képernyője van, amin azt néz amit akar. Így családok képesek egy térben lenni, de mégis külön és magányosan. 

Gerhard Haderer illusztráció
Gerhard Haderer illusztráció

Könnyen megválunk a dolgainktól

A karikatúra pont azt ábrázolja, hogy a mai világban, könnyen megválunk a személyes dolgainktól. Semmit sem akarunk megjavítani, hanem azonnal megszabadulunk tőle. Ez nemcsak a tárgyakra igaz, hanem ugyanígy kezeljük az emberi kapcsolatainkat is. Nem véletlenül végződik minden második házasság válással. 

Gerhard Haderer realisztikus valóságot ábrázoló rajzai, felnyitják a szemünket. A felgyorsult modern világ, kiölte belőlünk az érző embert és egocentrikussá tett bennünket. Pedig mindenki vágyik az emberi kapcsolatokra, a szépre és a jóra, de ezt csak akkor tudjuk átélni, ha technika vívmányait mértékkel és csak az előnyeiért használjuk őket. Legyünk mi azok, akikre furán néznek az emberek.

Figyeljünk jobban egymásra, de főleg vigyázzunk a bolygónkra!

“A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”
( amerikai indián közmondás )

Ha tetszett ez az írás szeretettel várlak a Rózsaszín szemüveg facebook oldalon is, ahol napi pozitív megerősítéseket találsz.

További írásaink:
A hobbi 10 testi és lelki pozitív hatása

A karizmatikus emberek 5 lehengerlő tulajdonsága

A karma hatalma, hogyan vonzzuk be a boldogságot az életünkbe

Képek forrása