A nevetés kapcsolatokat épít, a humor hatására a gondok könnyebbé válnak, bizakodóbbak leszünk a problémákkal szemben és a haragot is segít legyőzni. A jókedvnek az egészségünkre is meglepően pozitív hatásai vannak.  Ha nevetünk az egy olyan természetes folyamat, amely egyértelműen érzelmi és fizikai egészségünk gyógyterápiája. Ez az értékes gyógymód, nagyon szórakoztató, ingyenes és bármikor bevethető.

A nevetés egészségre ható pozitív tulajdonságai

1. Stresszoldó hatású

A jókedvünk hatására csökken a szorongás és a stressz. Egy tanulmány megállapította, hogy a nevetés után a különböző stresszhormonok, kortizol, adrenalin szintje lecsökkent, ezáltal növeljük az általános közérzetet, nagymértékben javul a hangulatunk.

2. Segít a fájdalom leküzdésében

A nevetés következtében endorfinhormonok  szabadulnak fel, ami fájdalomcsillapító hatású. A humor, a vidámság következtében szervezet egy természetes fájdalomcsillapítót termel, aminek ellenben a gyógyszerekkel semmilyen mellékhatása sincs.

3. Frissen tartja az elmét

Hatására megnövekszik az agyunk oxigénellátása, ezzel javítja az agy működését. A nevetés egy olyan érzelmi reakció, ami növeli a memóriát, az intelligenciát és a kreativitást is felerősíti. Egy kémiai folyamatot indít el, melynek eredménye, hogy csökken a stresszhormon és emelkedik az endorfinhormon. A nevetés egy nagyon pozitív szellemi mozgás. A sporttal a testünket eddzük, a nevetéssel pedig az elmét.  

4. A nevetés fogyaszt

Tanulmányokkal kimutatták, hogy már egy rövid 10 perces nevetéssel 50 kalóriát is elégetünk. Hatására a hasizmunk összehúzódik, olyan izmokat mozgatunk meg amit a sportoláskor ritkán. Ugye van az a nevetés amikor fogjuk a hasunkat, mert már fáj? Na az azért van mert azok az izmok szinte csak a nevetés következtében mozognak.

A pozitív gondolkodás 10 jótékony hatása

5. Erősíti az immunrendszert

A nevetésünk növeli a fertőzések legyőzésében felelős ellenanyagok termelését és ezzel erősíti az immunrendszert.  A pozitív gondolatokhoz hasonlóan a nevetés is segít a neuropeptidek felszabadításában, amely segít a betegség és a stressz leküzdésében. Sőt a rák elleni védekezésben is fontos szerepe van, hatására megemelkedik az immunglobulin szint és a sejtnövekedést is szabályozza.

6. Segít csökkenteni a magas vérnyomást

A nevetés javítja a vér áramlását a test artériáiban, ezáltal csökken a vérnyomás, melynek hatására alacsonyabb a stroke és a szívroham kockázata. Ez a pozitív hatás már egy vicces film megnézése után keletkezik, tehát ha magas a vérnyomásod, orvosi előírás, hogy naponta nézz vígjátékokat és ezáltal nevess többet!

7. Azonnal javítja a hangulatot

Ha nevetünk egy nagyon gyors fizikai reakció játszódik le. Egy vicces dolog hatására egy elektromos áram folyik az idegrendszerünkön át az agykéreg felé. Ennek következtében az agyunk olyan vegyi anyagokat bocsájt ki ami azonnal javítja a hangulatot, jobb lesz a közérzetünk és sokkal vidámabbak leszünk.

A hála 7 pozitív hatása

Láthatjuk a nevetést komolyan kell venni. Nézzünk vígjátékokat, stand-up-os videókat, olvassunk humoros történeteket, vicceket.

Keressük a pozitív, vicces emberek társaságát és merjünk nevetni.  Mosolyogni is jó, de az önfeledt nevetés, mikor le kell törölnöd a szemed alól a könnyedet és összegörnyedve a hasadat szorítod, az fantasztikus érzés. Léteznek hahota klubok is pont a nevetés pozitív hatásai miatt hozták létre őket.

Végezetül pedig egy vicc.

Két főnök beszélget.
-Te fizetsz az embereidnek?
-Én nem. És te?
-Én sem.
-És bejárnak?
-Be.
-Az enyémek is.
-Te, nem kéne ezektől belépődíjat szedni?

Keresd meg a módját és nevess minden nap! Ezt a rengeteg pozitív hatást ne tékozoljuk el egy nevetésmentes nappal!

Ajándékozzuk meg magunkat a nevetéssel, mert nemcsak egy szelíd gyógyszer hanem több annál, mert egy kész terápia, ami még az életünket is meghosszabítja.

Csatlakozz a Rózsaszín szemüveg facebook csoportunkhoz is, ahol pozitív gondolatokról, mindig friss információkat találsz.