A relaxációs zene 10 jótékony hatása

A relaxációs zene hallgatása, közben azonnali jótékony reakcióként megnyugszik az elménk és egy csodálatosan békés állapotban kerülünk. A zene hatására olyan szerotonin termelődik, amitől csökken a stressz és a fizikai fájdalmunk is enyhül. Ez a jótékony hatás bármikor előhívható. A zenehallgatás hatalmas hatással van az agyunkra, testünkre, hangulatunkra és közben valóban jobban érezzük magunkat.

Van egy elmélet, hogy az úgynevezett, Solfeggio zenei skálán megtalálható frekvenciák, képesek teremteni, pusztítani és akár csodákat tenni. Ezeknek a frekvenciának, gyógyító erejük van a testre és a lélekre is. A legismertebb az 528 Hz-es frekvencia, amit a szeretet frekvenciájának is neveznek. A tudósok szerint, ez a frekvencia, megnyitja a szívünket, segít harmóniát teremteni az életünkben és felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat is. Ezt használják a gregorián énekekben is, ami mindannyian tudjuk, mennyire kellemes és nyugtató hatással rendelkezik.

Vannak tanulmányok, kutatások, amelyek a zenehallgatás pozitív hatásainak vizsgálataira épülnek. Bármilyen zene hallgatás kedvező hatással bír, de legfőképp a relaxációs zene, amely megnyugtat, és számos érzelmi és neurológiai előnyökkel jár.

A relaxációs zene 10 kedvező hatása

1. A relaxációs zene csökkenti a stresszt

Ha relaxációs zenét keresünk, hatalmas kínálatot találunk az interneten. Pár évvel ezelőtt az idegtudományi kísérletekkel foglalkozó tudósok megerősítették, hogy a zenehallgatás egyértelműen csökkenti a stresszt. Hatékonyan lassul a szívverés, a légzés és az agy is egy relaxációs állapotba kerül. Érezni fogjuk a nyugalmat és ezáltal, könnyebben fogjuk kezelni a hétköznapi élet problémáit és az azzal járó stresszt. Arra is születtek eredmények, hogy az erős, hangos, dübörgő rockzene viszont előidézheti a stresszt.

2. Fokozza a koncentrációt

A természet hangjai elősegítik a koncentrációt. Ilyen az eső kopogása, az ablakban, a patak csörgedező hangja, a hullámok parthoz verődése, a madarak csiripelése, de még a bálnák éneke is. Ezek a hangok felszabadítanak és segítenek az összpontosításban. Egy, erre irányuló kísérletben azt is kimutatták hogy a természet és az állati hangok, segítenek a hiperaktivitásban szenvedő gyermekeknek a koncentrációban és a jobb teljesítményükben.

3. Csökkenti a fájdalomérzetet

A relaxációs zene hallgatása közben, endorfin hormonok termelődnek, ami csökkenti a fájdalomérzetet és erősíti az immunrendszerünket. A műtétek után hallgatott nyugtató zene, elősegíti a regenerálódást. Ezt a kritikus időszakot teszi könnyebben elviselhetővé és stresszmentesebbé a relaxációs zene.

4. A relaxációs zene javítja az agy működését

Az agyunk szenvedélyesen szereti a zenét. A relaxációs zene hallgatása olyan mint a neuronok számára kialakított vitamin. A korai gyermekkorban hallgatott zene segíti a kicsiket az agyi fejlődésben, sőt a matematikai teljesítményt is növeli a zene hallgatása. Javul a két agyfélteke közötti is a kapcsolat, mert a neuronok gyorsabban tudnak kommunikálni egymással. A térbeli, időbeli képességeinket érintő feladatok megoldásában is segít.

5. Kedvezően hat a szívünkre

A relaxációs zene hallgatása csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot, ezáltal pozitív hatásai vannak a szívünkre. A szívverés egyenletesebb, ritmikusabb lesz, kevesebb lesz a szívritmuszavar és nyugodtabbnak érezzük magunkat!

6. A relaxációs zene, hallgatása közben boldogsághormonok szabadulnak fel

Van két hormon, amit nagyon szeretünk és a zenehallgatás közben mindkettő aktiválódik. Az endorfin és a szerotonin. A zenéből áradó harmónia, a tökéletes frekvenciák, a természet hangjai, mind beindítják ezeknek a boldogsághormonoknak a felszabadulását.

7. A zenehallgatás segít kevesebbet enni

Ez egy meglepő információ, de ha zenehallgatás közben eszünk, akkor segít a kiegyensúlyozott, tudatos, egészséges táplálkozást. Az éttermekben is mikor szól a zongora a háttérben, nyugtató hatása van. A zenehallgatás segít lassabban enni, így jobban figyelünk a testünk jelzéseire és észrevesszük, ha informál az agy, hogy tele vagyunk. Az ételek ízét is intenzívebben érezzük, ezáltal előbb betelünk vele. Úgy segít az alakunk megtartásában, hogy a zenehallgatása közben, még boldogabbak is leszünk.

8. A relaxációs zene segít a meditációban

Az élet egy nagy rohanás és nagyon nehéz lassítani. Megteremteni a legideálisabb körülményt, a tökéletes meditációra, amikor befelé fordulhatunk, kizárva a külvilágot. A relaxációs zene ebben is segít, nagy hatása van a ráhangolódás fázisában és a meditáció alatt is intenzívebben megélhetjük a belső békénk megtalálását. Csak keressünk egy csendes helyet, vegyünk fel egy kényelmes ruhát, indítsuk el a zenét és hagyjuk magunkat, hogy bevonzzon ez a csodálatos világ.

Kapcsolódó írás: A meditáció 13 tudományos előnye

9. A relaxációs zene segít a tanulásban

A relaxációs zene, optimalizálja az információfeldolgozás mentális folyamatait. Segít a pontosabb koncentrációban, könnyebben feldolgozzuk az információkat, gyorsabban és hatékonyabban tároljuk. Próbáljuk ki egy vizsgaidőszakban a pihentető zene varázsát. Már napi, 10-15 perces zenehallgatás is gyors, hatásos tanulási javulást eredményez.

10. A relaxációs zene segít, a nyugodt alvásban

A zenének pihentető hatása van és közvetlen elalvás előtti zenehallgatás, pedig hozzájárul a nyugodt alvásunkhoz. Segít a gondjainkat megnyugtatni, és felszabadítják a kimerítő gondolatainkat, amelyek a szorongást idéznek elő.

Mindenkinek van valamilyen zenei ízlése, találjunk erre, minél több időt, mert a zene ad egy nagy adag boldogságot és abból senkinek és sosem elég! 

Amikor szeretetben élünk, magasabb frekvenciákon rezgünk és képesek vagyunk a DNS-ünk szerkezetét is alakítani a zene által. A zenében, az 528 Hz frekvencia, a sérült DNS-t is képes helyreállítani. A DNS-ek a sejtjeink antennáiként működnek és a rezgéseket továbbítják a sejtjeinkbe. Amikor szeretetben élünk tényleg magasabb frekvenciákon rezgünk és ha a félelem uralkodik rajtunk, akkor alacsonyabb a rezgés.

A tudósok szerint ha képesek vagyunk magasabb frekvenciák létrehozásában, az a boldog, egészséges és a hosszú életünk titka lehet.

A közösségi média felületeken is követheted a bejegyzéseket.
Facebook
Pinterest
Instagram

Forrás