A depresszió tünetei és legyőzésének szelíd módszerei

A depresszió és a szorongás sajnos a leggyakoribb mentális betegség. Becslések szerint 350 millió embert érint a világon. A depressziónak vannak enyhébb és komolyabb formái, amelyek nagyon sok embernél felüti a fejét. Ha pusztán szomorúak vagyunk, az nem a depresszió jele, hiszen életünkben vannak érzelmi hullámvölgyek amelyek természetesek.

Az itt felsorolt tünetek már komoly irányt mutatnak nekünk, hiszen ha két hétnél tovább is fennállnak akkor sajnos, minket is elkapott ez a rohanó világ, által generált vírus. Semmiképpen ne törődjünk bele, mert nagyon sok szelíd gyógymód, hasznos tevékenység van, ami segít nekünk abban, hogy kilábaljunk belőle.
És ami a legfontosabb…ne becsüljük le őket, mert a depresszióban szenvedő emberek nagyon bátrak, hiszen minden nap hatalmas, lelkierő kell ahhoz, hogy egyáltalán felkeljenek az ágyból.

A depresszió leggyakoribb 8 árulkodó jele

1. Tehetetlenség és reménytelenség érzése

Ez a depresszió egyik fő tünete, hogy teljesen elveszítjük a reményt. Sötét jövőbeli kilátásaink vannak és nem találunk a hétköznapokban, olyan dolgot ami várakozással töltene el minket. Teljesen tehetetlennek érezzük magunkat, mert a sorsunk felett elveszítettük az irányítást.

2. Érdeklődés elvesztése olyan tevékenységek iránt, amit régen szerettünk

Egy újabb intő jel. Ha eddig imádtunk futni, úszni, vagy hobbiból festeni, de most rá sem tudunk nézni a futópályára, vagy a festővászonra, az is sajnos a depresszió tünete lehet.

3. Jelentős fogyás vagy súlygyarapodás

Bánatunkban eszünk, unalmunkban eszünk, édességgel jutalmazzuk magunkat, így hirtelen felszaladnak a kilók. Sajnos ilyenkor az összes egészségtelen ételt kívánjuk, chips, csokis keksz, torták, ami szintén nem kedvez az alakunknak.. Ha pedig enni sincsen kedvünk, akkor is a mérleg jelez nekünk, mert ha nem fogyókúra a cél, akkor ez bizony egy újabb figyelmeztetés számunkra, sőt a külvilág számára is.

4. Álmatlanság, vagy megnövekedett alvásigény

Tanulmányok kimutatták, hogy a depressziós embereknek, megnövekszik az alvásigényük. Persze, mert reggel az ágyból sincs kedvük kikelni, hiszen ha alszanak, akkor egyedül nem kell gondolni a problémáira és az álmokba menekül. A másik véglet, mikor a problémák annyira elhatalmasodnak rajtuk, hogy képtelenek aludni, mert akkor is kattog a reményvesztett agyuk.

5. Fáradság és a vitalitás hiánya

A depresszió ellentétes szava, valójában nem a boldogság, hanem a vitalitás. Amikor folyamatosan fáradtnak és energiaszegénynek érezzük magunkat, akkor a napi rutin elvégzésére sincs erőnk. Mikor nincs kedvünk semmihez, mikor egy lemerült akkumulátor, szunnyad a testünkben és nem érzünk késztetést arra, hogy feltöltsük. Ez is a depresszió egyik tünete lehet.

6. Ingerlékenység, dühkitörések

A depressziós ember úgy érezheti magát, hogy mindenki kezd az idegeire menni. Ingerlékenyebbek leszünk szeretteink, családunk, barátaink felé is. Ez a kedélyállapot a kilátástalanság érzéséből fakad, de sokszor az alvásproblémával is összefügg. Hiszen ha a gondok miatt nem tudunk nyugodtan aludni, akkor a kimerültségtől, nem csoda ha harapósabbak leszünk.

7. Koncentráció hiánya

Problémák merülhetnek föl, az otthoni vagy munkahelyi feladatok elvégzése közben. Nem tudunk összpontosítani és képtelenek vagyunk döntéseket hozni. Az agyunk teljesen leblokkol, a koncentráció teljes hiánya lép föl az életünkben.

8. Bűntudat, vagy értéktelenség érzése

Rengeteg önmarcangoló gondolat lép fel egy depressziós ember elméjében. Hibáztatják magukat a múltjukban elszenvedett sérelmekért. Keményen bírálják magukat a legkisebb hibákért is.

A depresszió legyőzésének szelíd módszerei

Ha ezeket a tüneteket tartósan észrevesszük magunkon, vagy közeli hozzátartozónkon, akkor próbáljunk minél előbb változtatni rajta. Egy kis önsajnálat belefér, de ne hagyjuk hogy elmerüljünk a depresszió mocsaras süllyesztőjében.
Ami ilyenkor mentálisan nagyon sokat segíthet:

 • Mozogjunk. Válasszunk valamilyen testmozgást, amitől endorfinhormon termelődik, mivel ez egy boldogsághormon, ezáltal rohamosan javulni fog a kedélyállapotunk.
  A testedzés 10 ellenállhatatlan hatása
 • Hallgassunk relaxációs zenét. Tulajdonképpen bármilyen zene jó, ami megnyugtat, ellazít és örömet okoz a hangulatunknak, hiszen a kedélyjavítás a célunk.
 • Keressünk új hobbit magunknak. Ha belefogunk valami új dologba, nemcsak az önbizalmunkat növeli, hiszen elsajátítunk, megtanulunk valami újat, hanem új barátokat is szerezhetünk
  A hobbi 10 testi és lelki pozitív hatása
 • Nézzünk, vicces filmeket. A vígjátékok nézése közben akaratlanul is nevetni fogunk, ami szintén a hangulatunkat emeli meg.
 • Fogadjuk el a barátok segítségét. Ők biztos csak jót akarnak nekünk és ha kicsit kimozdulunk velük, az is kirángat a szomorú gondolatainkból. Nem beszélve arról, hogy a legmegnyugtatóbb és a legnagyobb stresszoldó, egy hosszú, baráti ölelés.
  Az ölelés gyógyterápia
 • Menjünk ki a természetbe. A kirándulás közben megélt természet hangjai mind segítenek ellazulni. A patak csobogása, a madarak csiripelése, a fa levelek zörgése segítenek megnyugodni és kitisztítani a gondolatainkat.
 • Meditáljunk. Olykor elég pár perces mély légzés, amikor csak hagyjuk hogy a gondolataink átáramoljanak az elménken és engedjük tovább őket. Lélegezzünk mélyeket és pár perc után érezzük, hogy sokkal nyugodtabbak lettünk.
  A meditáció 13 tudományos előnye
 • Adjunk hálát. Ha a nap elején, vagy végén felírjuk azokat a dolgokat amikért hálásak lehetünk, az sokat segít nekünk. A borulátásunkat kicsit árnyaltabbá teszi, mert nyugtatólag fog hatni, ahogy elolvassuk, hogy mennyi mindenért adhatunk hálát.
  A hála 7 pozitív hatása az életünkre

Ha a depresszió tüneteinek felfedezése után, készek vagyunk a változásra, akkor az itt felsorolt praktikákkal, pozitív változásokat érhetünk el. A hangulatunk rohamosan javulni fog és ezeket a tényeket tudományosan is nagyon sok kísérlet alátámasztotta.

A depresszió nem győzhet felettünk, képesek vagyunk legyőzni, mert nagyon erősek vagyunk, csak ezt el kell hinnünk!

“Nem a problémák okozzák a stresszt. A problémához való hozzáállás okozza a stresszt.”
Jose Silva

Forrás