Hogyan maradjunk nyugodtak stresszes helyzetekben

A stresszes helyzetekbe naponta belegabalyodunk, mert mint egy pók, könyörtelenül szövi körénk hálóját. Ezek a mindennapi életünk fontos részei, még akkor is ha nagyon lemerítenek minket, hiszen sokszor tanulunk, fejlődünk, erősödünk általuk. A rutinszerű életünkben, túlhajszoltak, kimerültek vagyunk, persze, hogy ebben a legyengült lelki világunkban, mindent felerősödve tapasztalunk. A sorstól rendszeresen kapunk olyan dolgokat ami túlmutat az irányításunkon. Azt kell megtanulnunk, hogy ezekkel hogyan tudunk együtt élni, vagy hogyan engedjük el őket és ne mérgelődjünk rajtuk. Ha a stresszes helyzeteken szeretnénk felülkerekedni, próbáljuk ki ezeket a dolgokat.

A stresszes helyzetek legyőzésének 7 módja

1. Lélegezzünk mélyen

Ha stresszes helyzetbe kerülünk, akkor mérgelődés helyett vegyünk vissza a tempóból és lassítsunk 1 percreVegyünk 5 mély lassú levegővételt. Szívjuk be lassan, majd fújjuk ki a levegőt és figyeljünk arra, hogy a hasunk kilélegzésnél megemelkedjen. Képzeljük el, hogy a kifújásnál a stressz elhagyja testünket. Mosolyogjunk közben, nem baj, ha ez a mosoly még az elején erőltetett. Egy perc után sokkal jobban fogjuk magunkat érezni, hiszen a meditáció alapja is a tudatos légzés. Miért ne tehetnénk ezt meg mi is kicsiben, észrevétlenül, naponta többször is a saját magunk megnyugtatására és a bennünk tomboló stressz lecsillapítására. 

2. Lazítsunk

Kövessük végig a testünk minden végtagját és nézzük meg, hogy hol vagyunk feszültek. Engedjük le a vállunkat. Egyenesedjünk ki, húzzuk ki a hátunkat. Lazítsuk el a kezünket, lábunkat és az arcizmunkat is. Ilyenkor fogjuk észrevenni, hogy sokszor összeszorított fogakkal, görcsbe rándul az egész arcunk. Sokszor mi generáljuk, a belső stresszt, a görcsös testtartásunkkal. Ha kilazítjuk izmainkat, azonnal jobb lesz a hangulatunk is, mert érezni fogunk egy belső simogató, nyugtató érzést. Ha van rá lehetőségünk, óvatosan masszírozzuk meg a homlokunkat, vállunkat, kézfejünket. Ha ilyenkor megtehetjük, vegyünk egy forró fürdőt, vagy sétáljunk a szabadba, 15-20 percet.

Kapcsolódó írás: A stressz kezelésének 10 egyszerű módja

3. Együnk lassabban

Stresszes rohanó világunkban, az étkezésnél is sietünk. Ha gyorsan eszünk, biztos, hogy többet is fogyasztunk az ételből, ami még túlsúlyhoz is vezethet. Próbáljunk lassan és tudatosan enni. Mikor előttünk van az étel minden érzékszervünkkel élvezzük a látványt, az ízeket, az illatokat. A nyugodt evés nem lehet, idő kérdése, arra mindig szánjunk elég figyelmet. Ha lassan rágjuk meg az ételt, akkor az agyunk is időbe jelez, hogy jóllakott, nem esszük túl magunkat és a gyomrunk emésztésére is, kevesebb munkát hárítunk. Nem beszélve arról, hogy ha az étel ízére figyelünk és arra, koncentrálunk, hogy alaposan megrágjuk, akkor addig sem kalandozik el a gondolatunk valamilyen negatív irányba.

4. Élvezzük a napi utazást

Ültünk már reggeli dugóban? Persze, ez is a napi rutinunk része. Közben aggódunk, hogy el fogunk késni és az autósok is mind ingerültek egymással szemben. Induljunk el 15 perccel korábban és a közlekedési dugót is, használjuk fel, valami pozitív fejlesztő dologra magunk számunkra. Hallgassunk közben relaxációs zenét, vagy motivációs beszédet, vagy tanuljunk idegen nyelvet. Minden piros lámpánál, megtanulhatunk 2-3 új szót, amit akár a műszerfalra is kiragaszthatunk. Így a dugóban való bosszantó várakozást lecseréljük, egy nyugodt pár perces önfejlesztésre.

5. Tegyük fel a varázskérdést 

Amikor szembesülünk egy újabb bosszantó helyzettel, szituációval, vagy kellemetlen hírt kapunk, tegyük fel a kérdést magunknak.
Ez számítani fog nekem a jövő héten?
… vagy a következő hónapban?
… vagy a következő évben?
A válasz a legnagyobb valószínűséggel a “nem” lesz. Sőt már a holnapi nap sem fog számítani. Ne aggódjunk olyan dolgok miatt amelyeket nem tudunk irányítani, mert csak felesleges bosszúságot okoznak nekünk.

6. Ne akarjunk tökéletesek lenni

Nincs tökéletes ember, mi miért akarunk azok lenni? Sokszor ez okoz számunkra óriási stresszt, hogy törekedünk arra, hogy mindent hibátlanul vigyünk véghez. És ha ez nem sikerül, akkor csalódottak leszünk és magunkat hibáztatjuk. Ha elfogadjuk, hogy hibázhatunk és rájövünk, hogy, mivel senki sem tökéletes, ezért magunktól is ez hiú elvárás lenne, akkor óriási stressztől szabadítjuk fel magunkat. Hiszen ha számba vesszük, hogy mindenki tévedhet, mindenki hibázhat, sokszor nem fog összejönni az amit elképzelünk magunknak, akkor már nem stresszhelyzet lesz számunkra. Próbáljuk meg elfogadni azt, amit a keleti bölcsek is hangoztatnak, hogy a rossz is minket szolgál, valamiért kaptuk őket a sorstól, mert akkor már nagyot léptünk a saját boldogságunk létráján.

11 hiba amiért nem tudsz boldog lenni

7. Gyakoroljuk a türelmet

Minden nap próbáljuk meg edzeni a türelmünket. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy bizonyos szituációkban direkt próbára tesszük a tűrőképességünket.
Amikor vásárolni megyünk, ne a legrövidebb pénztárba álljunk, hanem válasszuk ki a leghosszabb sort. Meglátjuk hogy nemcsak bosszantó tud lenni ez a várakozás, ha szándékosan, saját akaratunkból, játékból tesszük. Így legközelebb már nem kapcsoljuk stresszhez ezt a helyzetet, hiszen csak pár percről van szó, teljesen fölösleges mérgelődni ezen. 

A stresszes helyzetekben, ha tudatosan elvégezzük ezeket a feladatokat, akkor felkészítjük az agyunkat arra, hogy türelmesebb legyen. A gondolkodásunk megváltoztatásával ezután, pozitívak és nyugodtak tudunk maradni, minden kényelmetlen helyzetben.

Így a stressz elleni nagy csatánkban, mi tudunk felülkerekedni rajta és győzelmet aratni felette. Óriási dolog ez!

Ha tetszett ez az írás szeretettel várlak a Rózsaszín szemüveg facebook oldalon is, ahol napi pozitív megerősítéseket találsz.

Forrás