A stressz kezelésének 10 egyszerű módja

A stressz sajnos népbetegség, szinte napi szinten találkozunk vele. A hétköznapokban nagyon sok stresszforrásba belebotlunk, ezért érdemes ezekkel a módszerekkel tudatosan csökkenteni, hogy ne tudjon elhatalmasodni rajtunk. Az 50-es évek végén Hans Selye azonosította és dokumentálta a stresszt és onnantól folyamatosan kutatásokat végeznek, hogy fel tudjuk venni a harcot a stressz legyőzéséhez. A blodogságunk egyik alapja is ez, ezért tegyünk meg mindent, hogy legyőzzük ezt a kórt és felhőtlenül tudjuk élvezni az életet.

10 módszer a stressz kezelésére

1. Hallgassunk zenét

Egy stresszes helyzetben, tartsunk szünetet és hallgassunk nyugtató zenét. A zene hallgatása pozitív hatással van az agyra, a testre, csökkenti a vérnyomást. A kortizol szintünket is kedvezően befolyásolja, ami egy stresszhormon és a rossz hangulatunkért felelős. Hallgassunk klasszikusokat, relaxációs zenét a vizek, természet hangjaival, vagy bármilyen kedvenc zenét, ami ellazít és feltölt minket.

2. Hívjunk fel egy barátot

A stresszes időszakunkban, nagyon jól tud esni egy őszinte barát, akit felhívhatunk és elmesélhetjük mi bánt. Az igaz barátság és a jó kapcsolatok ápolása szeretteinkkel fontosak, és a mentális egészségünkre is jó hatással vannak. Egy nyugtató hang a telefon másik végén és hatalmas elmozdításra képes, mert más megvilágításba kerül a problémánk.

3. Beszélgessünk magunkkal

Beszélgessünk önmagunkkal, mert az is sokat segít ilyenkor, ha egy barát nem áll rendelkezésre. Ez egyáltalán nem őrültség. Mondjuk el magunknak miért vagyunk stresszesek, próbáljunk megoldást találni rá. Beszéljük meg, hogy mit kell tennünk és nyugtassuk meg magunkat, hogy minden rendben lesz.

4. Étkezzünk helyesen

A stressz és a helytelen táplálkozás nagyon szorosan összefügg. A problémás időszakunkban elfelejtünk enni, vagy a másik rossz véglet, hogy egész nap egészségtelen nasikat fogyasztunk. Ezek általában túl cukros, túl zsíros ételek, amik nem jó irányban befolyásolják a hangulatunkat. A tudatos étkezés, a sok gyümölcs, zöldség, az omega 3 zsírsavakat tartalmazó ételek, mind kedvezően hatnak a stresszszintünkre.

5. Nevessünk többet

A nevetés hatására, endorfinokat termelünk, ami a jó hangulatért felelős és csökkenti a stresszért felelős kortizol szintet. Érdemes ezért vicces filmeket, videókat nézni, vicces történeteket olvasni, de a legjobb egy vicces társasággal önfeledten nevetni. A nevetéstől a boldogságraktárunk feltöltődik a stressznek meg bemutatunk, hogy mehet amerre lát.
A nevetés egy terápia, nézzük meg 7 kótékony hatását

6. Igyunk zöld teát

Amikor stresszes időszakban vagyunk, kell valamilyen energiaforrás, ami feltölt. A kávé és energiaitalok helyett próbáljuk ki a zöld teát. Kevesebb koffein van benne, mint a kávéban, egészséges antioxidánsokat tartalmaz és van benne egy aminosav, a theanine, ami nyugtatólag hat az idegrendszerre.

7. Meditáljunk

A meditáció ősidők óta a legismertebb, legmegnyugtatóbb relaxációs forrás. Akár, a jóga, akár a tai-chi, vagy a Pilates. Mindegyik egyszerre edzi a testet fizikálisan és a lelket is megnyugtatja. Tudatosan figyeljünk a testi lelki egyensúlyra, ezáltal a stressznek esélye sincs bebútorozni nálunk.
Kapcsolódó írás: A meditáció 13 tudományos előnye

8. Sportoljunk

A rendszeres testmozgás nagyon hasznos dolog. Akár rendszeresen futunk, tornázunk, vagy úszunk, a stressz elleni harcban felkészültek leszünk. Az endorfin hormonok termelődésével, azonnali pozitív hatást érünk el. De pozitívan hat ránk egy esti séta, vagy egy hétvégi kirándulás is a természetben.
A testedzés 10 ellenállhatatlan hatása

9. Aludjunk eleget

Az alvás hiánya a stressz egyik legfőbb oka. Viszont ha problémánk van, nehezen tudunk elaludni, ami egy ördögi körhöz vezet. Ezért este tudatosan készüljünk a pihenésre. Kapcsoljuk ki időben a tévét, vegyünk egy nyugtató fürdőt, legyen félhomály, így tudatosan ráhangolódunk az alvásra. Ezzel az esti nyugtató rutinnal jelzünk az agyunknak és felkészítjük, hogy kikapcsoljon, ellazuljon, ezzel is biztosítva nekünk a nyugodt pihenést.

10. Lélegezzünk tudatosan

Rutinszerűen vesszük a levegőt, nem tudunk hibázni, hiszen ez egy reflex. Viszont ha tudatosan odafigyelünk néha a légzésünkre, akkor az egy stresszes helyzetben meg tud minket nyugtatni. Üljünk le egy székre, talpunk a padlón, kézfejünk a térdünkön. Lélegezzünk be és ki, lassan és képzeljük el ahogy a tüdőnk megnagyobbodik, majd elernyed. Ez a tudatos mély légzés több oxigént juttat a a vérben, segít a teljes ellazulásban és megtisztítja az elménk.

A stressz az életünk mindennapi része. Nem tudjuk elkerülni és van, hogy a stressz hatására cselekszünk olyan dolgokat ami előre visz minket. A pozitív stressz doppingol, a negatív stressz ellen pedig védekezhetünk.

Figyeljünk erre oda, így a testi és lelki egyensúlyunkat megtartjuk és ha az rendben van, akkor erősek és megállíthatatlanok leszünk!

Forrás